Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2OE5
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12SP5

Забележителности

Къща музей "Райна Княгиня"

Домът на Райна Княгиня се намира на улица „Софроний Врачански“ № 119 и е обявен за паметник на културата от местно значение. Райна Попгеоргиева заживява на улица „Софроний Врачански” през 1909 година до смъртта си на 29 юли 1917 година. През този период Райна Княгиня работи предимно в кварталите Орландовци и Малашевци. С дейността си успява да издейства и построяването на Майчин дом в София – сегашния Национален център по трансфузионна хематология, като до ден днешен името „Майчин дом“ продължава да носи близката до него градинка на булевард „Христо Ботев“.

 

Къща музей "Веле Митров"

Апостолът на Свободата - Васил Левски основава таен революционен комитет през 1871г. в Софийското село Биримирци /кв.Бенковски/ . Заедно със своя приятел отец Генадии Ихтимански – игумен на Драгалевския манастир събират родолюбиви селяни от Биримирци и Обрадовци в къщата на Веле Митров и полагат основите на тайното съзаклятие. През 1978г. къщата на Веле Митров е обявена за паметник на културата. В нея е подредена музейна сбирка, която носи духа на ХVІІІ и ХІХв.

48. ОУ "Йосиф Ковачев"

Сградата на 48. ОУ „Йосиф Ковачев“ е архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „местно значение“. Намира се на ул. "Клокотница" №21, район "Сердика".

Военен мавзолей - костница

Военният мавзолей-костница представлява мемориален комплекс, който се състои от мавзолей, църква и парк-градина и се намира на ул. „Каменоделска“ № 11, кв. "Орландовци", район "Сердика".

Лъвов мост

"Лъвов мост“ е разположен е на кръстовището на бул. „Мария Луиза“ и бул. „Сливница“, като свързва Централната жп гара и Централната автогара с центъра на града.  В непосредствена близост до моста и кръстовището се намира и едноименният площад "Лъвов мост". Мостът е една от забележителностите на София, както и символ на столичния район “Сердика”. Проектът му е на фирма "Братя Прошек", а четирите лъвски бронзови фигури са изработени от виенската фирма "Вагнер"

Орландовски манастир „Свети Три Светители“

Орландовски манастир „Свети Три Светители“ е действащ български мъжки православен манастир. Намира се на ул. "Одеса" № 26, кв. "Орландовци". Манастирът е основан през 19 век, като най-вероятно на това място или в близост е съществувал манастир и през Средновековието. 

Храмове „Св. Петка“ и „Св. Екатерина“

Храмовете „Св. Петка“ и „Св. Екатерина“ се намират на ул. "Мара Бунева" №104, кв. Орландовци. Към храмовете има и реновирано Неделно училище.