Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2OE5
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12SP5

Забележителности

48. ОУ "Йосиф Ковачев"

Сградата на 48. ОУ „Йосиф Ковачев“ е архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „местно значение“. Намира се на ул. "Клокотница" №21, район "Сердика".

Военен мавзолей - костница

Военният мавзолей-костница представлява мемориален комплекс, който се състои от мавзолей, църква и парк-градина и се намира на ул. „Каменоделска“ № 11, кв. "Орландовци", район "Сердика".

 

Къща на Райна Княгиня

Домът на Райна Княгиня се намира на улица „Софроний Врачански“ № 119 и е обявен за паметник на културата от местно значение. Райна Попгеоргиева заживява на улица „Софроний Врачански” през 1909 година, където отглежда сама петте си сина и осиновената си дъщеря след политическия арест и смърт на съпруга й – Васил Дипчев. Работи предимно в кварталите „Орландовци“ и „Малашевци“.

Къща-музей Веле Митров

През 1871г. в Софийското село Биримирци  кв.Бенковски/ Апостолът на Свободата Васил Левски основава таен революционен комитет. Заедно със своя приятел отец Генадии Ихтимански – игумен на Драгалевския манастир събират родолюбиви селяни от Биримирци и Обрадовци в къщата на Веле Митров и полагат основите на тайното съзаклятие. През 1978г. къщата на Веле Митров е обявена за паметник на културата. В нея е подредена музейна сбирка, която носи духа на ХVІІІ и ХІХв.

Лъвов мост

"Лъвов мост“ е разположен е на кръстовището на бул. „Мария Луиза“ и бул. „Сливница“, като свързва Централната жп гара и Централната автогара с центъра на града.  В непосредствена близост до моста и кръстовището се намира и едноименният площад "Лъвов мост". Мостът е една от забележителностите на София, както и символ на столичния район “Сердика”. Проектът му е на фирма "Братя Прошек", а четирите лъвски бронзови фигури са изработени от виенската фирма "Вагнер"

 

Орландовски манастир „Свети Трима Светители“

Орландовски манастир „Свети Трима Светители“ е действащ български мъжки православен манастир. Намира се на ул. "Одеса" № 26, кв. "Орландовци". Манастирът е основан през 19 век, като най-вероятно на това място или в близост е съществувал манастир и през Средновековието. 

Храмове „Св. Петка“ и „Св. Екатерина“

Храмовете „Св. Петка“ и „Св. Екатерина“ се намират на ул. "Мара Бунева" №104, кв. Орландовци. Към храмовете има и реновирано Неделно училище.